Stockholm var en föregångsregion i världen där tunnelbana och pendeltåg byggdes ut från 30- till 70-talet. För sin storlek hade Stockholm ett väl utbyggt nät av tåg och stationer som underlättat att regionen växt och utvecklats. Men på 80-talet avstannade utbyggnaden nästan helt. Istället har biltrafiken ökat med längre pendlingstider, ökade avgas- och koldioxidutsläpp som följd. Samtidigt avstannade bygget av nya förorter, det tidigare sättet att bygga satellitförorter kopplade till spårtrafik avtog och man byggde mer i mindre skala och inte tillräckligt för att täcka behovet för alla som flyttade hit. Från ett grönt perspektiv har många av miljöerna i förorterna planerats för effektivitet rent ekonomiskt, med betonghus som byggs utan hänsyn för trivseln hos de boende. Samtidigt som storskaligt byggande alltså kan vara besvärligt står vi nu i ett läge där regionen igen behöver växa.
Från ett grönt perspektiv vill vi gynna att man bor nära kollektivtrafiken, utan att grönområden byggs bort i för hög utsträckning. Stockholm är en region som ligger efter med gröna investeringar. Miljöpartiet i Stockholms län har utvecklat ett program för att utveckla kollektivtrafiken. Centrala investeringar som vi kämpar för är bland annat tunnelbana till Nacka via Södermalm, Hammarby Sjöstad och Sickla, spårvägsutbyggnad på Södertörn (Flemingsberg-Älvsjö) och mellan Alvik och Solna. Vi vill använda trängselavgifter som av alliansen öronmärkts för motorvägsutbyggnader till kollektivtrafik. Tunnelbanan till Nacka har nu beslutats men de omfattande motorvägsplanerna hindrar dels finansieringen av tunnelbaneutbyggnaden, dels andra viktiga gröna investeringar.
Från mitt perspektiv är det viktigt att redan nu börja arbetet för nästa steg i utbyggnaden av kollektivtrafik. Samtidigt som vi åtgärdar det eftersatta bostadsbyggandet. Miljöpartiet driver frågan om upprustning av ytterstadsområdena, där vi måste stoppa miljarduttaget är allmännyttan som Alliansen idag satt i system.
I innerstan måste de blåa bussarna på sikt ersättas av spårvagnar som är rena, tysta och har större kapacitet. Miljöpartiets plan för att flytta flygtrafiken från Bromma till Arlanda och bygga Bromma Parkstad, en helt ny miljövänlig stadsdel på platsen, medför nya behov av kollektivtrafik. T.ex. kan man utreda om att bygga en ny tunnelbanelinje, som kallats ”orange linje” i ett förslag från Miljöpartiet Stockholm. För nya områden som Barkarbystaden och Årstafältet behöver vi skapa balans mellan nybyggnation och bevarande av grönområden.
Alla investeringsförslag måste vara finansierade och utredda som det bästa alternativet bland dem som är tillgängliga. Strukturer som byggs för decennier får inte beslutas lättvindigt. Det är lärdomen vi behöver dra av miljonprogrammet, humana och ekologiska hänsyn behöver vägas in.
Tvärbanan som visas på bilden högst upp är en väldigt lyckad investering på senare år som skapat förbindelser till både nya och gamla bostadsområden. Förorter som saknar spårförbindelse som till exempel Tyresö måste prioriteras högt. Även nordöstra länet med orter som Täby, Vallentuna och Åkersberga har långsamma förbindelser och är idag alltför bilberoende.
För att klara regionens tillväxt behöver också SJ:s tåg utökas till närliggande orter i Mälardalen som redan idag delvis är yttre satelliter till Stockholm samtidigt som de har egna stadskaraktärer. Allt fler vill bo närmare naturen samtidigt som arbetstillfällen ofta finns samlade kring Stockholm, och en grön politik möjliggör många olika former av boende och miljövänliga transporter.